петак, 10. април 2015.

Prikaz tematskog specijala časopisa "Omaja" (br. 9)

Tematski specijal o Prvom svetskom ratu, povodom stogodišnjice njegovog izbijanja, protegao se u dva broja (9 i 10) časopisa domaće folkorne fantastike Omaja, pa ću prvo početi sa prikazom devetog broja, a za koji dan i desetog. Nisam neki stručnjak za poeziju i strip, pa nek to neko drugi komentariše... nisam ni za priče, ali njih ipak više volim čitati, pa ću ukratko o njima.

OMAJA 9



Ovde ću napraviti izuzetak, i spomenuti intervju sa domaćim piscem fantastike Oliverom Jovanovićem. Čovek me kupio na samom početku svog intervjua u Omaji, jer imamo istu omiljenu knjigu iz detinjstva - Riznicu prirode (Berta Moris Parker). Zaista mislim da više nema takvih knjiga, i šteta uistinu, jer je to divna knjiga. Svima bih preporučio i njegovu zbirku sf priča ,,Grotlo'' (u izdanju Tardisa)koje sadrži neke vaistinu kvalitetne priče.

Ukratko o pričama iz ovog broja:

NA KOLENIMA - RADOSLAV SLAVNIĆ. Rašo odlično plete mračnu mrežu horora, rata, kukavičluka i onostranog. Da li ima nešto gore od stradanja vlastite porodice, i nemoći i kukavičluka da se isto spreči? Ima. Pročitajte to u ovoj priči, u kojoj nas autor vodi mračnijim stranama ljudske psihe.

MARIJA - TAJANA POTERJAHIN. Izuzetno lepim stilom dočarava snenu, zanosnu atmosferu priče o ljubavi i bolu, smrti, mešanju stvarnosti i onostranog, sveta živih i mrtvih, strašnih Omaja. Nema bega od rata. On uvek sustiže i obeleži čoveka.

ČUDNOVATA PROPAST SOLDATA FROMBALDA - NINOSLAV MITROVIĆ.I nteresantna priča o ratu, ispričana iz ugla austrijskog vojnika koji dezorijentisan i ugruvan od udara granate, zaluta na frontu, dolazi do raskršća...a onda sledi susret sa nečastivim silama.

POVRATAK - VASILIJE SAVIĆ. Tužna priča začinjena finim humorom. Dugo očekivani povratak sina jedinca sa fronta ipak se desio. Ne onako kako su roditelji zamišljali, jer on više ne pripada svetu živih.

OMAJA - NATALIJA JAKOVLJEVIĆ. Još jedna priča sa motivom Omaje, i svojevrsnim izmeštanjem stvarnosti usled krvavog ratnog sukoba. Neiskusni vojnik suočiće se sa bićem koga ne može pobediti.

O ONOSTRANOM - TAMARA LUJAK. Setna, emotivna, bajkovita priča, priča o odrastanju i shvatanju pojmova života i smrti. Rat i onostrano samo su podloga za mnogo dublje nivoe ljudske duše u koje nas autorka vodi.

STVORITELJ - TIHOMIR TIKA JOVANOVIĆ. Kiša. Blato. Krv. Šta se dešava kad oživi stvorenje iz strašnih priča... kako naći spas? Šta da urade vojnici? Da ubiju zver... ili pripovedača koji je stvorio?

KO SAM JA - ZORAN M. RISTIĆ. Ovo je priča o istinskom užasu, o onom zlom i životinjskom što rat probudi u ljudima. u gradaciji užasa, visoko mesto zauzima-kanibalizam. Autor dobro dočarava tok svesti u ovoj priči.

KOD KOGA LI JE DANAS - STEVAN ČVOROVIĆ. Originalna priča, sa interesantnim preokretom. U kojoj se pominje i jedan, za prvi svetski rat ne previše važan učesnik, ali za onaj drugi itekako važan - Adolf Hitler.

TOGOLAND – MILOŠ B. TOMAŠ. Ova priča donosi nam jedno totalno drugačije okruženje za ratnu pozornicu, a to je Zapadna Afrika. Na kraju priče, potpuno neočekivano, dolazimo do - Sarajeva.

RATNA VILA - MILENA STOJANOVIĆ. Nakon afričkih tropa, selimo se u mrak i hladnoću ratne zime u Srbiji 1915.godine.Milena nam u ovoj priči nudi motiv dobro poznat u našoj folklornoj i mitološkoj tradiciji-motiv pogodbe sa natprirodnim bićem. A kad su takve pogodbe u pitanju, obično se negde u blizini motaju vile...

AMAJLIJA - ALEKSANDAR OBRADOVIĆ. Jednu običnu ženu ne zanimaju visoki ciljevi, već kako sačuvati život svom čedu usled ratnog užasa. U tu svrhu sve je dozvoljeno, pa i ono što izlazi iz okvira realnog i stvarnog.

CERSKI DVOBOJ - RELJA ANTONIĆ. Relja nam donosi pravi mitološki koktel, zmajeve, zmije čuvarkuće, Crve Severa, stražu na Drini, Crnog Boga... otadžbina se brani i na vodi, i u planini, i na nebesima...Ali ponekad, od borbe i ljudskih gluposti... i zmajevi se umore.

SIROČE - MIRA KUNDAČINA. Završna priča donosi nam setnu, emotivnu pripovest  u kojoj prepoznajemo odjeke i zvona rata. Fino i sa osećajem ispričano.

Boris Mišić




Нема коментара:

Постави коментар