понедељак, 13. април 2015.

Prikaz tematskog specijala časopisa "Omaja" (br. 10)



PEĆINA - VLADA ARSIĆ.Priča vođena rukom iskusnog autora, koji nam nenametljivo slika pejzaže mraka i strave. Silno zlo je navalilo na Srbiju. Teško i pogano vreme. Takvo vreme došlo, da živima moraju pomagati i mrtvi.
MASKA - RADOSLAV SLAVNIĆ.Teški dani i još teže noći u Srbiji pod okupacijom bugarske soldateske. Slavnić na sebi svojstven način i već prepoznatljivim i izgrađenim stilom uranja u ljudsku psihu, i tanke granice koje odvajaju poniženje i ponos, ljubav i bol, život i smrt.
PRAZNINA - IVAN ALEKSIĆ. Sve što treba je stalo u ovu kratku priču, nema suvišnog hoda.Rat, praznina, poseta groblju, prikaze, pitanje smisla postojanja i uzaludnosti ratovanja. Na kraju ostaje samo sen i uspomene.
U ROVU - MARKO TRIVUNČEVIĆ. Pisana u formi pisma vojnika iz rova, ova priča ogoljuje nam sve užase Velikog rata i njegovog dejstva na psihu ljudi. Nakon informacija o pokoljima srpskih civila, autor nam kaže: ,,Oni ne ratuju sa nama. Oni nas uništavaju.''Toliku količinu zla nemoguće je pojmiti. Izlaz je u pravdanju natprirodnim. Ali na kraju ostaje neumoljiv sud, i konačna istina-ne postoji ništa gore od čoveka.
ČISTA ZEMLJA - VLADIMIRA BECIĆ. Neobična priča koja tiho teče uz logorsku vatru, u maniru latinoameričkog magijskog realizma. Krv koja teče i obeleževa zemlju. Pamti li zemlja, i čija je ona, nakon tolike prosute krvi? Može li se i sećanje zatvoriti i zazidati? Kada će krv prestati teći?
OSMEH BABA ČUMIN - BOJAN VORKAPIĆ. Povratak ratnika u rodno selo proći će dobro...jednim delom. Duga ruka ratnog zla, doseći će ipak i do ratnikove kuće, kroz užasni i odvratni lik Čume.
MRTVI SNOVI - BORIS MIŠIĆ. Uvek je nezahvalno govoriti o svojoj priči, pa ukratko, rat sam pokušao predstaviti u formi dnevničkog zapisa austrijskog vojnika koji odsečen od svoje jedinice, luta Srbijom. Što se tiče mitoloških motiva, koristio sam u našoj tradiciji i mitologiji prilično poznata bića, tzv.nekrštenike(o istima postoji i mini strip u ovom broju).
HOMO HOMINI LUPUS EST – PAVLE ZELIĆ. Kraj rata. Pusta planina, usamljeni ljudi, očajnici, vukovi. Mešanje stvarnog i čudesnog. Zelić kao iskusan autor, sigurnom rukom vodi priču, ne dozvoljavajući nam ni za trenutak da se opustimo.
TEKOVINE NAŠIH UTVARA - SAŠA ROBNIK.Završna priča u ovom broju donosi nam zanimljiv koktel-magija, veštičje sestrinstvo, vampiri, vremenske petlje, tajne službe... i naravno, neizbežno je tu čovek od koga je sve krenulo, i grad u kome je sve počelo - Gavrilo Princip i Sarajevo.



Ovim završavam prikaz priča iz tematskog specijala časopisa folklorne fantastike Omaja, posvećenom stogodišnjici izbijanja Prvog svetskog rata, a koji je obuhvatao broj 9 i jubilarni broj 10.

Boris Mišić




Нема коментара:

Постави коментар